Historie

Uddeholm steel industry plant in 1668
1668

Johan Karlström, sønn av borgermesteren i Karlstad, begynner å bygge Stjärns tripphammare, og bosetter seg samtidig på adelens grunn som ligger der Uvån møter Rådasjön, og som fra da av har fått navnet Uddeholm, en av Värmlands største gårder på den tiden.

portrait painting of an Uddeholm founder 1715
1715

Bengt Gustaf Geijer fra Bosjön var ute og red en dag og så straks potensialet i gården og bedriften, som i noen år etter Karlströms død i 1691 mer eller mindre hadde forfalt på grunn av vanskelige tider. I første omgang forpakter Geijer Uddeholms gård og hammere.

Uddeholms Aktiebolag logo
1720

Geijer og hans nye kone Lovisa Sofia Tranea kjøper herregården samt skogen, fossefallene og hamrene. Samme år grunnlegger han også selskapet Uddeholms Bolag. I løpet av de neste 20 årene bygger han og kona opp Uddeholm til å bli en av de større jernprodusentene i Sverige. Flere masovner og hammere blir satt opp: Stjärnfors, Geijersholm, Gustavsfors, Uvanå, Uddeholmshyttan og Traneberg, m.fl.

Lovisa Sofia Tranea
1746

Bengt Gustaf Geijer dør, men før han dør skriver han et testamente som garanterer at selskapet skal holdes samlet innenfor familien også etter hans død og derfor ikke kan deles opp mellom de mange arvingene. Lovisa Sofia Tranea blir Sveriges første kvinnelige næringslivsleder noensinne.

Emanuel Geijer
1753

Emanuel Geijer, en av de yngre brødrene, avløser sin eldre bror som hadde flyttet til Ransäter. Uddeholms firma ble drevet videre av barn og barnebarn av Geijer-familien frem til 1829. Emanuel ble senere i livet opphøyet i adelsstanden med navnet Emanuel af Geijerstam takket være sin kontakt med kong Gustav III.

Uddeholm's third and current manor house
1814

Oppføringen av Uddeholms tredje og nåværende herregård tar til. Arbeidet ferdigstilles først i 1825, hovedsakelig fordi selskapet manglet de økonomiske ressursene til å kunne fullføre byggingen fortere.

Jonas Waern
1829

Jonas Waern ansettes i Uddeholms Bolag. Han var den første ansatte på over 100 år som ikke var en Geijer, noe som, sett i lys av det eksisterende testamentet, utgjorde et problem. Dette ble raskt løst ved at Waern giftet seg med en av Geijer-jentene. Waern var en pioner som tok i bruk stordrift og rasjonalisering. Han så muligheten i å utnytte vannkraft for å utvikle industrien og var blant dem som la grunnlaget for det nye industrielle Sverige og dermed dagens moderne Uddeholm.

EG Danielsson
1843

Waern lar en av selskapets unge ingeniører, E.G. Danielsson, ta båten til Amerika for å markedsføre Uddeholm og selskapets produkter. Ett år senere vendte Danielsson hjem igjen med flere kontrakter og med nye kunder og satte dermed Uddeholms navn på kartet utenfor Europa. I 1855 ble E.G. Danielsson administrerende direktør for Uddeholms AB.

Certificates on a wall
1870

Uddeholm har vært eid av Geijer-familien i mer enn 150 år. Men nå endres eierstrukturen, og Uddeholm blir et offentlig aksjeselskap. Dette styrker økonomien, tiltrekker seg investorer og gjør at selskapet fortsetter å utvikle seg.

Uddeholm steel industry plant in 1878
1878

Og etter flere års bygging fylles masovnsrøret for første gang på det nye jernverket i Hagfors. Med årene skulle dette bli hjertet i Uddeholms stålvirksomhet. Direktør EG Danielsson etablerer ikke bare dette nye Hagfors jernverk som kom til å erstatte de mange små hammere og masovner, han etablerer også en jernbane, NKIJ-banan, som en måte å modernisere transporten på og muligheten for å eksportere både skogsprodukter og jern og stål.

Drawing of a steel plant in 1880
1880

Bessemerprosessen ble oppfunnet av engelskmannen Sir Henry Bessemer og patentert i 1856. Den første Bessemer-blåsingen ble utført i Hagfors 30. juli 1880, og den ble brukt til produksjon så sent som i mai 1965. Siden da har anlegget stått urørt. Bessemerovnen gjorde det mulig å produsere stål med et lavere karboninnhold, og det ga et stål med mye bedre seighet.

A group of workers in a steel plant in 1883
1883

Uddeholm AB får oppført et støperi ved det nye verket i Hagfors som nå vokser raskt. En 2,5 tonn damphammer skulle sørge for at jernet og stålet ble smidd til stenger i ønsket hardhet. Dette la grunnlaget for dagens støperisenter for verktøystål fra Uddeholm.

Worldmap with lines coming out of Sweden, Europe and spreading to all other continents.
1920

Og i løpet av de neste årene intensiveres arbeidet med å bygge opp Uddeholms unike internasjonale salgsorganisasjon over hele verden. Salgskontorer åpnes i USA, Tyskland, Storbritannia osv.

ASSAB logo design process
1945

ASSAB, Associated Swedish Steel AB, dannes av de fire samarbeidende svenske stålprodusentene Uddeholm, Fagersta Bruks AB, Hellefors Jernverks AB og Sandvikens Jernverks AB med sikte på å utnytte mulighetene til å utvikle virksomheten i Asia øst for Burma, Afrika og Latin-Amerika i fellesskap. 1976 endres eierstrukturen, og ASSAB blir et datterselskap av Uddeholm.

Böhler Uddeholm logo
1991

Selskapene slår seg sammen og danner et felles selskap, Böhler-Uddeholm AG. Det eneste som er igjen av det tidligere konglomeratet Uddeholm, er verktøystål i Hagfors og de kaldvalsede båndene i Munkfors.

voestalpine logo
2007

Det østerrikske stålkonsernet Voestalpine AG legger inn et bud på hele Böhler-Uddeholm AG, som deretter oppretter en helt ny femte divisjon – Spesialstål – i Voestalpine.

Man giving a speech to acrowd &  talking into a microphone on a podium stage
2010

Etter to års grundige forberedelser og hardt arbeid ble den nye smipressen innviet av Kong Carl XIV Gustav.

Uddeholm 350 years logo
2018

Uddeholm feirer 350 år med kundesuksess, utvikling og et sterkt lokalt engasjement. Feiringen foregikk over 5 dager med inviterte kunder, salgsselskaper, ansatte og publikum.

Green leaf with Uddeholm Real actions TM logo
2021

Bærekraft har lenge vært en viktig nøkkelfaktor for Uddeholm. Vi streber etter en verdensledende produksjonsstandard som gjør at vi kan blomstre sammen med våre kunder, kolleger og miljøet. I midten av desember 2021 vil vi gjennomføre et ukelangt forsøk med å produsere klimanøytralt verktøystål for å vise at det umulige er mulig. Ikke i morgen, men i dag.


Contact us for further information